Belang ontwormen hond

Als u een hond heeft weet u vast dat uw hond moet worden ontwormd. Wat is het belang van ontwormen hond? Wormen kunnen voor veel verschillende klachten zorgen. De klachten zijn afhankelijk van het type wormbesmetting en hoe ernstig de besmetting is. Als er besmetting niet ernstig is, dus met een laag aantal wormen, kunnen er soms geen klachten ontstaan. Dit kan voorkomen bij spoel-, lint- en zweepwormen. Andere klachten die voor kunnen komen zijn gewichtsverlies, slechte conditie, doffe vacht, anale jeuk en milde darmklachten. Spoelwormen zorgen bij puppy’s voor milde darmklachten. Haak- en zweepwormen zorgen voor heftigere darmklachten zoals diarree of bloed in uitwerpselen, symtomen hiervan zijn bloedarmoede en/of gewichtsverlies. De hartworm zorgt voor klachten bij het hart. De voornaamste symptomen hiervan zijn benauwdheid, hoesten, verminderd uithoudingsvermogen en gewichtsverlies. Naast dat het ontwormen erg belangrijk is voor de gezondheid van uw hond is het voor uw eigen gezondheid ook van groot belang. Spoelwormen en in minder mate haakwormen komen ook voor bij mensen. Vooral jonge kinderen worden vaak besmet via hun huisdieren. Ze krijgen de wormeitjes binnen tijdens het spelen in de zandbak of het gras.

Wanneer ontwormen

Puppy’s moeten vaker worden ontwormd dan oudere honden. Zo moeten de pups ontwormd worden bij 2, 4, 6 en 8 weken. Dit komt omdat de puppy’s vanaf de geboorte al kunnen worden besmet met spoelwormen via de moedermelk. Daarna wordt het maandelijks en bij de leeftijd van 6 maanden moeten ze 4 keer per jaar worden ontwormd. Honden die buiten leven, zoals jachthonden en kennelhonden kunnen ook als ze ouder zijn het best elke maand worden ontwormd. Op latere leeftijd kunnen honden larven binnen krijgen doordat ze buiten komen en daar het risico lopen om wormeieren op te nemen. Deze zijn namelijk aanwezig in aarde of zand. Daarom moet uw hond worden ontwormd, zodat hij of zij niet ziek wordt. Ook als u op vakantie gaat en de hond meegaat moet u niet vergeten uw hond te ontwormen.

Voorkomen van wormen

Naast het ontwormen kunt u ook andere dingen doen om de kans op wormen te verminderen. Denk hierbij aan de hygiëne van uzelf, uw hond en zijn omgeving. Bijvoorbeeld het opruimen van de ontlasting van uw hond, het afdekken van de zandbak en het regelmatig wassen van uw handen. Daarbij zijn er ook kruidenpreparaten die preventief ingezet kunnen worden. Deze preparaten zijn natuurlijk en zorgen ervoor dat de omstandigheden in het darmstelsel zo ongunstig mogelijk zijn voor de wormen. Daarbij dragen de kruiden ook bij aan een goede algemene darmgezondheid. Dit zorgt niet voor de doding van de wormen, dit werkt alleen preventief. Voor optimale bescherming van uw hond is het toch het best om alsnog meerdere malen per jaar te ontwormen.